donderdag 30 juni 2011

Zenderen

Zenderen
Zenderen is een dorp tussen Almelo en Borne in Twente. Het dorp is in de middeleeuwen als esdorp ontstaan en de naam is mogelijk afgeleid van sintels, ijzeroerkluiten, die in de grond worden gevonden. Of er werkelijk ijzer is gewonnen in de omgeving is niet bewezen.
De redacteur heeft als oud-leraar van een school vallend onder de Stichting Carmelcollege een verrassende band met het dorp. In 1956 vestigden Karmelieten uit Boxmeer (Dorpvandedag op 11 oktober 2010) namelijk een klooster in het dorp. Aan dat klooster werd een priesterschool gestart, die later ook voor niet religieuze leerlingen werd opengesteld. Vanuit het klooster ontstonden ook kloosters in Oldenzaal, Hengelo, Almelo en Enschede.
Vanuit de scholen aan die kloosters verbonden ontstond in 1922 de Stichting Carmelcollege. Aanvankelijk nog als verlengstuk van de kerk, maar door een formele ontkoppeling van kerk en school en diverse fusies hebben van de stichting inmiddels een organisatie gemaakt met 50 schoollocaties, nog steeds vooral in Twente, maar ook in andere delen van het land. In Zenderen is er nog steeds een herinnering aan de kiem van deze stichting in de vorm van een standbeeld van De Karmeliet.
Het klooster is er ook nog steeds en gaat met zijn tijd mee. Het fungeert als een centrum van en voor spiritualiteit met cursussen en bezinning voor mensen met van binnen en buiten de Karmeltraditie. Men probeert zich daarbij te richten op groepen die in de knel dreigen te raken en jonge mensen. Nog steeds op de bres voor emancipatie en verantwoord onderwijs.
Zenderen vooruit dus. De sportclub Zenderen Vooruit voetbalt in de vierde klasse KNVB op zondag. De vereniging heeft ook een handbal en een tennisafdeling.

 
Zenderen ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten