dinsdag 28 juni 2011

Enter

Enter
Enter is een kransakkerdorp in Twente. De boerderijen zijn er rond een hoger gelegen enk (es) gebouwd, waardoor het oude dorp een langgerekte vorm had. Door moderne woningbouw is het dorp echter flink gegroeid en daardoor is deze structuur tegenwoordig minder duidelijk uit het kaartbeeld af te leiden.
Hoewel vrij ver in het achterland gelegen, heeft Enter een geschiedenis van scheepsbouw. De Enterse schippers voeren met zogenaamde zompen, die op rivieren als de Regge, maar ook in de Achterhoek op de Berkel werden gebruikt. De zompen worden gekenmerkt door een geringe diepgang. Dat was noodzakelijk door de wisselende waterstanden in de van regenwater afhankelijke rivieren in dit deel van Nederland. De schippers voeren vaak niet verder dan de IJsselsteden Zwolle en Zutphen en ze hadden traditioneel een haat-liefde verhouding met de boeren langs de Regge, omdat ze vaak tegenovergestelde belangen hadden bij het handhaven van de waterstand. Aan de andere kant voorzagen de boeren ze ook van vracht.
Vanaf de negentiende eeuw neemt de zompvaart af. Enter kwam niet een spoorlijn of kanaal te liggen en heeft zich daardoor niet industrieel kunnen ontwikkelen zoals omringende plaatsen als Goor, Rijssen, Nijverdal, Almelo en Wierden. De kleinschalige Enterse textielindustrie die er wel was ging door de schaalvergroting in die plaatsen zelfs ter ziele. Het leidde tot een nieuwe bedrijfstak: behalve het dorp van zompen is Enter het dorp van klompen. Rond 1900 waren er in Enter ongeveer 200 klompenmakerijen met 300 klompenmakers. Vaak waren het boeren die het klompenmaken als bijverdienste deden. In Enter is dan ook een museum aan de klompenmakergeschiedenis gewijd.
De voetbalclub Enter Vooruit speelt in de tweede klasse van de KNVB, op zaterdagen, in witte shirts.

Enter ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten