donderdag 16 juni 2011

Eersel

Eerstel is een van de acht zaligheden, de aanduiding voor acht dorpen in de Nederlandse Kempen. De andere zaligheden zijn Duizel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre. De plaatse liggen op of in de buurt van een militaire route die van belang was tijdens de Belgische Revolutie in 1830. De Hollandse militairen die hier gelegerd waren, vonden het maar een armzalige streek.  De naam komt dus eigenlijk van armzaligheden.

Lang was de streek ook een gebied van arme boertjes. Eerder was Bergeijk al een keer dorp van de dag. Net als in dat dorp, trokken ook de bewoners van Eersel erop uit om elders handel te drijven. Deze teuten bouwden vervolgens relatief aanzienlijke huizen in het dorp. Een aantal ervan zijn aan de Markt nog te bewonderen.

De kleine boeren in Eersel legden zich verder toe op de huisindustrie. Een van die huisindustrieën was het maken van sigaren. In 1904 stichtten Henri en Sjaak Wintermans in Duizel met een investeringskapitaal van 200 gulden een sigarenfabriek. Dertig jaar later trok Henri met zijn zoon Adriaan naar Eersel om daar een eigen fabriek te beginnen. De wereld overtrekkend kocht hij tabak aan en zocht nieuwe markten. Zo exporteerde hij in 1948 al sigaren naar Australië. Voor de Franse markt ontwikkelde hij de Café Crème sigaar, een cigarillo (kleine sigaar) die wereldwijd nog steeds een van de meestverkochte is. In Nederland heeft de gemeente Eersel dan ook de grootste sigarenindustrie (ook Duizel, waar het bedrijf van zijn broer uiteindelijk werd omgedoopt in AGIO, heeft nog steeds een sigarenfabriek). In 1966 werd Henri Wintermans Sigaren overgenomen door Britisch American Tobacco en in 1996 door de Scandinavian Tobacco Group.

Arm zijn de zaligheden niet meer. Eersel ligt aan de A67 van Venlo via Eindhoven naar Turnhout. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied onderdeel van het suburbane gebied van Eindhoven, inmiddels de slimste regio van de wereld.

De minicamping in Eersel heet w’tjewel. Wat je nog niet over Eersel weet na het lezen van dit bericht weet ik echter niet.




Eersel ligt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten