woensdag 15 juni 2011

Bartlehiem

Bartlehiem is een gehucht bij Oudkerk en Wijns in de Friese gemeente Tietjerksteradeel. Een klein deel van het gehucht ligt in de gemeenten Ferwerderadeel en Leeuwarderadeel.
In 1170 werd op de plek van Bartlehiem een nonnenklooster gesticht door de abt van het belangrijke Praemonstratenzer klooster MariĆ«ngaarde onder Hallum.  Deze naam verbasterde later tot Bartlehiem.
Bartlehiem is natuurlijke wereldberoemd dankzij de Elfstedentocht, waarbij schaatsers het gehucht twee keer passeren, op weg naar en terug uit Dokkum. Ondanks de gunstige ligging aan de kruising van waterwegen is het nooit uitgegroeid tot een groot dorp. Er is geen school. Een jachtwerf, een beeldhouwer en een aantal boeren hebben er wel hun vestigingsplaats gekozen. Verder werd er in 1893 een zuivelfabriek gesticht, die in 1957 weer sloot.
Het gebouw staat er nog en is in 2010 verbouwd tot 16 wooneenheden voor (dementerende) ouderen. Dit zorgt voor een bijzonder demogafisch effect. De bevolking in kleine dorpen op het platteland neemt in Nederland over het algemeen af. Met de opening van het zorgcentrum in Bartlehiem neemt de bevolking hier echter met 20% toe! Er waren op 1 januari 2010 ongeveer 70 inwoners. Maar door de leeftijdsopbouw van de bevolkingsinstroom is het ook waarschijnlijk dat het sterftecijfer van Bartlehiem aanzienlijk zal stijgen de komende jaren. Hoe paradoxaal ook, het lijkt me een gezonde ontwikkeling. Meer informatie over het zorgcentrum vind je hier.


Er zijn  redelijk wat pleisterplaatsen en een minicamping op deze kruising van waterwegen.
Bartlehiem ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten