maandag 27 juni 2011

Oirschot

Oirschot
Oirschot is een dorp in Brabant. Behalve een kazerne is het dorp bekend vanwege enkele landelijk opererende bedrijven zoals Heras Buitenbeveiliging (hekwerken) en De Meeuw, een fabrikant van tijdelijke gebouwen.
Maar de anthentiekste industrie van Oirschot is ongetwijfeld de meubelindustrie. Cornelus Jacobus Teurlincx een dorpeling die in de negentiende eeuw naar de VS emigreerde kwam later weer terug en begon daar een fabriek in Amerikaanse stoelen, banken en tafels, die helemaal van hout gemaakt werden. In het begin van de 20e eeuw waren er al acht meubelfabrikanten, die zich verenigden en samen de RK Vereeniging van fabrikanten van Oirschotse stoelen oprichtten. De firma Meeuwis was de belangrijkste fabrikant van deze stoelen.
In het centrum van Oirschot staat ter ere van deze industrie een voorbeeld van de typisch Oirschotse Stoel op reuzenformaat (schaal 5:1). In 2009 is deze vervangen door een nieuw exemplaar. De oude stoel van Meeuwis was versleten. Een speciale stichting onder voorzitterschap van Piet Hein Meeuwis – kleinzoon van initiatiefnemer Piet van de eerste stoel – had zich maandenlang beijverd om de Oirschotse gemeenschap een nieuw exemplaar aan te bieden. Met de nieuwe stoel kunnen ze in Oirschot weer even vooruit.
Oirschot Vooruit is de voetbalclub van het dorp en speelt in de vierde klasse KNVB op zondag.
Voorts heeft Oirschot net als het niet ver van het Dorpvandedag Hilvarenbeek (7 maart 2011, Pezerikengat) een Vrijthof.
Meer over de geschiedenis van Oirschot lees je in de Canon van het dorp.

 

Oirschot ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten