donderdag 23 juni 2011

Zalk

Zalk

Zalk is een rustig dorp op de linkeroever van de IJssel, en samen met Welsum en Kamperveen (en de stad Kampen) het enige dorp dat voor de meeste Overijsselaren over-de-IJssel ligt.
Het dorp ligt in het rivierkleilandschap van de rivier waaraan Overijssel zijn naam ontleend. De IJssel kent een bewogen geschiedenis. Het is afwisselend een zelfstandige rivier geweest, die ontsprong in Westfalen, maar vaak ook een zijtak van de Rijn, die dan eens ter hoogte van het huidige Wesel aftakte, dan weer eens verderop, zoals nu bij Arnhem.
Van die verbinding met de Rijn heeft de IJsselstreek veel voordeel gehad. Door de opbouw van oeverwallen met zand en klei in de periode na de laatste ijstijd, ontstonden relatief hooggelegen woonplaatsen in een vruchtbare omgeving. En door de verkeersmogelijkheden konden steden als Zwolle, Hasselt en Deventer uitgroeien tot Hanzesteden. Ook dorpen profiteerden mee. Er was veel klei om bakstenen te bakken en kwalitatief goede huizen te bouwen, maar alsof dat nog niet genoeg was, werd via het water ook nog bouwmateriaal uit Duitsland aangevoerd. Zo is de Sint Nicolaaskerk (schutspatroon van zeelieden) gebouwd van tufsteen uit het Eifelgebergte in Duitsland die werd uiteraard via de Rijn en de IJssel aangevoerd.
Zalk heeft een actief verenigingsleven met onder andere een muziekvereniging en de koren. En er is ook een volkslied van het dorp. Of die koren meedoen aan de wedstrijd van de provincie, die deze week het thema van dorp van de dag is, blijft nog even spannend. Stemmen op het Overijssels Volkslied van On Cue kan in elk geval hier. Het dorp is ook erg actief erg actief op internet om het leukste dorp van Overijssel te worden,in een wedstrijd van RTV oost. Links daarover vind je hier.

 

Zalk ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten