Een Leeuwarder leerde mij ooit, In Kollum bin’de minsken bedaard en in Birdaard bin’de minsken kollum. Dit om aan te geven dat de mensen in de dorpen in het noorden van Friesland rustig en bedaard zijn.
Heel bedaard is Kollum echter ook weer niet. Het is zelfs een vlek, een groot dorp, dat geen stadsrechten had, maar al in de middeleeuwen wel stedelijke kenmerken. De plaats is ontstaan op de plek waar de Voorstraat, de doorgaande weg door het dorp, de Zijlsterried, de verbinding met de Waddenzee, kruist. Het was daardoor een geschikte plek voor handelaren en ambachtslieden. Het Kollumers is zelfs een eigen dialect, een variant op het stadsfries. Ik ben benieuwd wat ze in Kollum over Leeuwarden zeggen…
Kollum ligt op een overgang in het landschap van zand en veen (zuid) naar klei (noord). De Zijlsterried die van het zuiden naar het noorden afwaterd, was kort na de middeleeuwen al een afvoerweg voor boter, kaas en graan. Toen het dorp in de 16e eeuw een eigen waag kreeg, werd het een serieuze concurrent voor de kaashandel in Dokkum. In de twintigse eeuw zag de kaasproducent Frico in deze geschiedenis aanleiding om een kaas naar het dorp te vernoemen: Kollumer kaas, gemaakt van rauwe melk en iets pittiger. Tegenwoordig kun je op www.kollumerkaas.nl via internet kaas bestellen.
De autocross in Kollum wordt gehouden op een harde kleibaan. Er wordt sinds 1980 gecrosst met Kevers.
Kollum ligt hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten