donderdag 2 juni 2011

Schraard

Schraard is de langste plaatsnaam in Nederland die uit een lettergreep bestaat. Het dorp is ontstaan op de kwelderwal van de Marneslenk en heet in de eerste geschriften Scadawerth (1270). Het was dus ooit wel een samengestelde naam, het suffix –werth verwijst naar de terp waar het dorp op ligt.
Schraard is klein, maar heeft wel een beschermd dorpsgezicht.
Het dorpje Schraard is één van de vijf bedevaartsplaatsen in Fryslân. Deze status dankt het dorp aan het hostiewonder in het jaar 1410. Schraard ligt tussen Bolsward en Makkum en telt zo’n tweehonderd inwoners. In het dorp staan veel authentieke panden, die sinds 1988 behoren tot het beschermd dorpsgezicht. Schraard was in de 18de en 19de eeuw een belangrijke plaats voor handel in hooi, enkele hooischren in het dorp herinneren daar nog aan. De hervormde kerk uit de 13e eeuw is het oudste gebouw en plaats delict van een wonder in 1410: Op het altaar vond de pastoor een bloedende hostie. Op zijn verzoek verleende de Paus vier jaar later een aflaat aan het kerkbezoek. Het maakte Schraard tot een van de weinige bedevaartsoorden in Friesland. Lang heeft het bezoek overigens niet geduurd en veel heeft het de kerk ook niet opgeleverd (Bron:Meertens Instituut).
Schraard heeft wel een wijd en zijd bekend muziekkorps: Excelsior. Er zijn 35 leden, niet gek voor een dorp van 200 inwoners! Ze hebben iets met lange thema's: op 24 juni wordt er een langste dag concert georganiseerd.

 
Schraard ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten