woensdag 1 juni 2011

Westerhaar-Vriezenveensewijk

Westerhaar-Vriezenveensewijk is echt de langste plaatsnaam van Nederland. De naam Westerhaar wijst op een ligging ten westen van een natuurlijke zandrug, de haar, waarop het klooster van Sibculo is gebouwd.
Het naamdeel Vriezenveensewijk stamt uit de tijd van de veenontginning in het gebied. Er worden toen wijken (kanalen) gegraven voor de grootschalige vervening van de Engbertsdijksvenen. De Vriezenveensewijk was simpelweg de wijk aan de kant van Vriezenveen.
De ontginning van het gebied kwam pas laat op gang door de afgelegen ligging ten opzichte van de afzetmarkten van turf. 1885 wordt beschouwd als het stichtingsjaar van het dorp, toen de eerste steen werd gelegd voor de school. Er was toen al wel de boerenbebouwing van Westerhaar. Het veen is niet helemaal afgegraven. Ten oosten van het dorp ligt nog een restant van de Engbertsdijksvenen, een fraai nat natuurgebied van ongeveer 1000 ha groot.
Tegenwoordig heeft het dorp 4750 inwoners. De ligging aan de rand is nooit verdwenen, de gemeente ligt tegenwoordig in de gemeente Twenterand.

Westerhaar-Vriezenveensewijk ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten