Harmelen is een kerkdorp aan de Oude Rijn ten westen van Utrecht. De ligging rond het water stamt uit de middeleeuwen. Voor de bedijking van de rivieren veranderde de Rijn nogal eens van bedding. In de eerste millennia na de ijstijden had de rivier nog een vlechtend karakter, de afvoer was onregelmatiger dan tegenwoordig en in perioden met veel waterafvoer, was er ook veel afzetting van sediment, waardoor de rivier in rustiger perioden weer snel dicht kon slibben. Bij een volgend hoogwater kon de rivier zich dan verleggen.
Geleidelijk werd de bedding echter vaster. De hoofdstroom van de Rijn langs Utrecht, Vleuten en Harmelen en Woerden verder naar Katwijk was lange tijd de belangrijkste. In de twaalfde eeuw voor Christus ontstond er een kortere nevengeul tussen Utrecht en Harmelen langs het huidige De Meern, die in de Romeinse tijd als grens van het Romeinse Rijk diende. Later werd deze Leidsche Rijn gekanaliseerd.
In de vroege middeleeuwen was de Oude Rijn via Katwijk nog bevaarbaar en belangrijk voor de internationale handel. Dorestad, een belangrijk handelscentrum in de vroege middeleeuwen lag aan de rivier (ter hoogte van het tegenwoordige Wijk bij Duurstede). Toen in de tiende eeuw de Lek de hoofdstroom van de Nederrijn werd, slibde de Oude Rijn langzaam dicht. Samen met de invallen van de Vikingen betekende het de ondergang van Dorestad.
Voor Harmelen begon de geschiedenis toen echter. Hoewel de plaats waar het dorp nu ligt in de Romeinse tijd vrijwel zeker bezocht en misschien wel bewoond werd en er in de vroege middeleeuwen een Frankische legerplaats gevestigd was, werd het pas een veilige plek om te wonen toen de Rijn zich koest ging houden en er dijken werden aangelegd. Dat was vanaf de 12e eeuw.
De geplande autocross op tweede pinksterdag gaat dit jaar wegens het gebrek aan een geschikt weiland niet door.
Harmelen ligt hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten