dinsdag 7 juni 2011

Andijk

Andijk heeft haar  naam te danken aan haar ligging aan de dijk. Vanuit de stede Broec, Grootebroek, waar het als buurt vroeger onder viel, ligt het namelijk aan de dijk. In 1811 werd het een zelfstandige gemeente en weer 200 jaar later werd Andijk bij de gemeente Medemblik gevoegd.
Net als de rest van de Streek, zoals dit gebied in West Friesland wordt genoemd, speelde de vollegrondstuinbouw (kool, bloembollen en aardappelen) lang een belangrijke rol in de plaatselijke economie.
Landelijk is Andijk vooral bekend vanwege de proefpolder die de eerste concrete oefening was in het droogleggen van de Zuiderzee, zoals in 1918 door de Tweede Kamer werd besloten. Men wilde vooral ervaring opdoen met het in cultuur brengen van gronden met een hoog zoutgehalte. De eerste grote polder, de Wieringermeer, werd immers aangelegd voor de sluiting van de Afsluitdijk, en kende daardoor een hoog zoutgehalte.
Na het droogvallen van de proefpolder  werd daarom begonnen met de bouw van een boerderij en laboratoria voor landbouwkundig, bodemkundig en microbiologische onderzoek, er werden processen als ontzilting, inklinking en opdroging onderzocht en er werden proeven gedaan voor de beste manier van grondbewerking en de keuze van gewassen.
De in de zomer van 1927 drooggevallen polder kon al in 1929 geheel in gebruik worden genomen voor de landbouw. Met deze ervaringen werd de ontwikkeling van de Wieringermeer (drooggevallen in 1930) versneld.

Tegenwoordig is in de proefpolder een groot bungalowpark gevestigd.
De autocross van Andijk begint as. maandag om 12.00 uur. Als je deel wil nemen, moet je je rijbewijs meenemen!
Andijk ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten