woensdag 8 juni 2011

Meerkerk

Meerkerk is de grootste plaats in de gemeente Zederik in het oosten van de Alblasserwaard. Het typische veenweidelandschap rond het dorp wordt nog steeds opgesierd door de Bonkmolen, een grote wipwatermolen, die de polder Lakerveld drooghield.
Het dorp ligt aan het (ter plaatse) in 1886 gereedgekomen Merwedekanaal, de verbinding tussen de Amsterdamse havens en de Merwede bij Gorinchem. Het kanaal moest Amsterdam een sterkere concurrentiepositie verschaffen ten opzichte van Rotterdam, dat een betere achterlandverbinding had. Door de sluizen en draaibruggen, was de Amsterdamse route echter niet ideaal. In 1931 werd besloten tot de aanleg van het Amsterdam-Rijn Kanaal, waarvan het noordelijke gedeelte samenviel met het Merwedekanaal. Vanaf Utrecht volgde dat kanaal echter een eigen tracĂ©, zonder sluizen en met hoge bruggen.  Tegenwoordig is het Merwedekanaal vooral van belang voor de pleziervaart.
Een belangrijke blikvanger voor het verkeer dat op enige afstand Meerkerk over de A27 passeert is de watertoren uit 1936. Deze bijna 60 hoge toren is een van de eerste watertorens die in beton werd uitgevoerd.
De autocross in Meerkerk is overigens niet het enige gemotoriseerde sportevenement in het dorp. In augustus is er ook een wedstrijd tractorpulling.
Meerkerk ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten