dinsdag 21 juni 2011

Tuk

Tuk is een dorp onder de rook van Steenwijk. Het dorp heeft ongeveer 1500 inwoners.
Tuk ligt aan de voet van de Woldberg, een van de grootste keileembulten van Nederland. De noordwestkant van het dorp ligt ongeveer 15 meter boven zeeniveau. De keileem ontstond in de ijstijd onder het gewicht van het ijs. Zand en leem werden vermalen en gekneed tot een dichte massa, die slecht waterdoorlatend is. Toen het ijs zich aan het eind van de ijstijd smolt, verdween het niet in een keer. In koude fasen van de ijstijd breidde het ijs zich weer uit en schoof de afzettingen die voor het ijsfront lagen voor zich uit. Op plaatsen waar het ijs al was geweest, was dat dus keileem.
De keileembulten zijn minder hoog dan de stuwwallen, zoals bij Hellendoorn, omdat het materiaal over een kortere afstand is verplaatst. Door de slechte doorlatendheid, verliezen ze echter ook minder water dan de hoge stuwwallen, waardoor ze in de zomer niet te droog zijn voor landbouw.
De relatief hoge ligging van de keileembult maakte het een geschikte plek voor de watertoren die tussen Tuk en Steenwijkerwold staat.
Verder is Tuk bekend van het mannenkoor Karrespoor. Dit koor, dat ontstond in café de Karre toen de jukebox eens de geest gaf, scoorde in 1991 een hit met het nummer Mooi Man. Na 20 weken in de top veertig eindigde het op nummer twee van het jaaroverzicht van dat jaar. Mogelijk een geduchte concurrent voor On Cue? We wachten met spanning de inzending af. Stemmen op het Overijsselsvolkslied van On Cue (en misschien wel dat van mannenkoor Karrespoor?) kan hier.




Tuk ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten