maandag 20 juni 2011

Hellendoorn

Hellendoorn ligt in het oudste landschap van Overijssel. Het is een enkdorp (esdorp) aan de voet van de Hellendoornse berg, die in de voorlaatste ijstijd ontstond. Voor die ijstijd was het al koud in Nederland. ’s Winters vroor en sneeuwde het, in de zomer voerden rivieren grote hoeveelheden smelt en regenwater af. Omdat er minder begroeiing was namen de rivieren in de zomer ook veel grind en zand mee. In de herfst, als het weer ging vriezen, bleven die afzetting liggen en verstopten de rivierloop, waardoor in het voorjaar vaak nieuwe geulen ontstonden. Toen het nog kouder werd, duwde het ijs deze pakketten zand en grind op tot hoge stuwwallen. Behalve de Sallandse heuvelrug is ook het noordoosten van Twente zo gevormd.
Hellendoorn ontstond op de flank van deze stuwwal als enkdorp. Het bos op de heuvelrug werd als weidegebied gebruikt, en verdween door overbegrazing, waardoor heide overbleef. In recente tijd is de heuvel weer bebost. Lager op de helling, bij het dorp legden boeren akkers aan. Nog lager, langs de Regge vind je wei- en hooilanden.
Hellendoorn is vooral bekend geworden door Avonturenpark. Verder heeft Hellendoorn een ijsfabriek, vroeger van Caraco, nu van Unilever (Hertog en Ola). Hellendoorn heeft haar naam geschonken aan de gemeente waar het in ligt, maar is niet de grootste plaats. Daar waar de stuwwal wordt doorsneden door de spoorlijn Zwolle-Twente, ontstond in de 19e eeuw Nijverdal. Door zijn verkeersligging en textielindustrie groeide dit dorp uit tot het grootste van de gemeente.
Hellendoorn wordt in het Overijssels Volkslied van On Cue bezongen door de tenoren en de bassen. Stemmen op het Overijsselsvolkslied van On Cue kan hier. In Hellendoorn zingt men samen met mensen uit Nijverdal in het popkoor Popkorn.




Hellendoorn ligt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten