vrijdag 3 juni 2011

Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel was tot voor kort de langste gemeentenaam in Nederland, die maar uit een plaatsnaam bestond. Sinds 2010 maakt het dorp van 23 letters deel uit van de gemeente Zuidplas.
Vlakbij Nieuwerkerk ligt het laagste punt van Nederland. Dat dreigde in 1953 bij de watersnoodramp meer dan zes meter onder water te komen. Bij Nieuwerkerk was een gat van 14 meter in de dijk van de Hollandse IJssel geslagen. De burgemeester sommeerde een schipper zijn schip voor het gat de manoeuvreren. Hij voer de boeg van het schip in de dijk, waardoor het schip door het stromende water in het gat in de dijk werd geduwd. Het schip werd vervolgens vol zand geladen.
Nog steeds is de Hollandse IJssel een getijdenrivier met open verbinding met de zee. Bij stormvloed kan de rivier echter wel worden afgesloten met de Stormvloedkering bij Krimpen aan de IJssel, waarvan in januari 1954 met de bouw werd begonnen. Het wordt gezien als het eerste onderdeel van de Deltawerken. De stormvloedkering wordt nog steeds zo’n 5 tot 6 keer per jaar gesloten. Veel vaker dus dan de Maeslantkerking in de Nieuwe Waterweg, die pas bij zeer extreme omstandigheden sluit.

Nieuwerkerk aan den IJssel ligt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten