vrijdag 24 juni 2011

Blokzijl

Allereerst, hoe klein ook, Blokzijl is een stad. De plaats kreeg speelde een belangrijke rol als vesting aan de oostkust van de toenmalige Zuiderzee. Blokzijl werd in de tachtigjarige oorlog door Diederik Snoey, burgemeester van Enkhuizen, gekozen als steunpunt voor de Staatse schepen. De sluis (zijl) die er al was, werd versterkt,  Blokzijl dus.
Dei sluis was gebouwd aan de monding van de Steenwijker Aa. Dit riviertje dat tussen Steenwijk door een laaggelegen moerassig achterland liep, dreigde anders te overstromen bij westerstormen. Het venige achterland langs de Steenwijker Aa, werd in eerste instantie ontgonnen als landbouwgebied. Door veel parallelle sloten te graven, lukte het dat moeras toegankelijk te maken en er landbouw te bedrijven. Door de grote vraag naar brandstof in de steden, werd echter ook steeds meer land afgegraven om er turf van de maken. Daarbij ontstonden de Wieden en de Weerribben. Deze gebieden zijn nu vooral bekend als natuurgebied. De ertussen gelegen polders Wetering en Giethoorn gingen helemaal in de golven op en werden in de 20e eeuw weer drooggemaakt. De oorspronkelijke loop van de Steenwijker Aa is niet meer exact in deze droogmakerij terug te vinden, maar komt in grote lijnen overeen met het huidige Steenwijker diep. De Turf die in de kop van Overijssel werd gemaakt, werd voor een belangrijk deel afgevoerd door Blokzijl.
Blokzijl maakt echter zelf geen deel uit van het veengebied. Een strook van ongeveer twee kilometer breed langs de vroegere kust, moet gezien worden als zeepolder. De verkaveling is er onregelmatig (dus oud). Dat het gebied ook na de aanleg van de zeedijk nog vaak onderliep is te zien aan de vele kolken of wielen achter de dijk. Bij een dijkdoorbraak ontstond een diep kolkgat, waar na de storm de dijk omheen werd gelegd. De kolk was eenvoudig te diep om te dempen. De vele bochten in de dijk om de ronde meertjes herinneren daar nog aan.
Blokzijl kent ook koren. Het Groot Blokzijls Piraten koor maakt veel en hard geluid, Bloxy Music is wat repertoire te vergelijken met On Cue. Stemmen op het Overijssels Volkslied van On Cue of een van de andere inzendingen kan hier nog tot 30 juni.

 
Blokzijl ligt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten