donderdag 9 juni 2011

Marknesse

Marknesse is met bijna 4000 inwoners na Emmeloord het grootste dorp in de gemeente Noordoostpolder. Bij het ontwerp van de polder werden de dorpen op gelijkmatige (fiets)afstand van Emmeloord gepland. Voor dagelijkse voorzieningen konden de mensen in het dorp terecht, voor voortgezet onderwijs, een ziekenhuis en wat meer gespecialiseerde winkels kon men naar Emmeloord. Dat waren de plannen van voor de Tweede Wereldoorlog.
Na het droogvallen van de polder in 1942 en de bouw van de dorpen, veranderde de schaal van de landbouw en de samenleving echter snel. De middenstand in de dorpen kreeg het zwaar. Mensen uit de Noordoostpolder gingen ook buiten de polder werken. De grootste dorpen liggen nu dan ook aan de verbindingswegen van de polder naar het vasteland: in 2011 zijn Marknesse (weg naar Steenwijk en Meppel), Ens (weg naar Kampen) en Luttelgeest (ook nabij Steenwijk en Meppel) en Tollebeek (weg naar Urk met veel werkgelegenheid) de grootste dorpen. Creil, Espel en Rutten aan de westzijde horen bij de kleinere.
Tussen Marknesse en Luttelgeest is bovendien veel tuinbouw, terwijl verder in de Noordoostpolder vooral veel arbeidsextensievere akkerbouw plaatsvindt.
De autocross in Marknesse is een erg lokaal verschijnsel:  Er zijn 72 deelnemers, waarvan 67 Marknessenaren.
Marknesse ligt relatief hoog in de polder. Er is een sluis naar het diepere deel van de polder. Het dorpsblad is ernaar vernoemd.

Marknesse ligt hier

1 opmerking: