donderdag 6 oktober 2011

Rucphen

Rucphen is een dorp met ongeveer 5000 inwoners in West Brabant. In 1357 werd hier een gebied aan moer, oftewel laagveenmoeras, uitgegeven door Hendrik van Boutershem, de Markies van Bergen op Zoom, aan vijf heren, die er rechtspraak mochten uitoefenen en wegen en waterlopen mochten aanleggen. De akte waarop deze afspraak is vastgelegd, wordt nog bewaard in het gemeentearchief. West Brabant is daarmee een van de oudste turfwinningsgebieden op grotere schaal in Nederland.

De arbeiders die het werk kwamen doen waren de eerste bewoners van het dorp. De turf die werd gewonnen, werd afgevoerd naar steden als Antwerpen, Breda en enkele steden in Holland. De belasting die de heren en bewoners moesten voldoen aan de Markies van Bergen op Zoom, werd een probleem, toen de turf op raakte. De overgebleven zandgrond was schraal en leverde weinig op. Eeuwenlang bleef Rucphen daardoor een dorp van keuterboeren. Sinds het industrialisatiebeleid van de jaren ’50 is Rucphen echter opgenomen in de vaart der volkeren.

In het landschap rond Ruchpen is weinig meer van de vroegere veenwinning terug te vinden, behalve een enkele vaart (Schijfse Vaart). De herinnering wordt levend gehouden door de akte in het gemeentearchief en een flink aantal straatnamen die naar turfstekerswerktuigen en veenvaarten zijn genoemd in het zuidwesten van het dorp.

De Martinuskerk in Ruchpen, nog een verwijzing naar de geschiedenis van het dorp als veendorp. Op Sint Maarten (11 november) moest de belasting aan Bergen op Zoom worden afgedragen.

Rucphen ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten