dinsdag 11 oktober 2011

Ochten

Ochten is een dorp aan de noordoever van de Waal, ten oosten van Tiel. Het dorp heeft ongeveer 4000 inwoners. De kern van het dorp ligt dicht aan de rivier, maar aan de overkant heeft de rivier een brede uiterwaard en ook ten oosten van het dorp is de uiterwaard ruim een kilometer breed.

Bij het hoogwater in februari 1995 kwam Ochten enkele dagen opeenvolgend in het nieuws. Door het hoge water, nam de kwel vanuit de rivier grote vormen aan. De dijk dreigde daardoor ondermijnd te worden en moest worden versterkt. Op 31 januari wordt daarom een evacuatie van 140.000 inwoners van de Tieler en Culemborger Waard afgekondigd. Op 1 februari is de toestand in Ochten kritiek, de dijk schuift, zeer snel worden alle inwoners van het dorp geëvacueerd onder leiding van burgemeester Henk Zomerdijk (hoe toepasselijk zo’n naam). De Rijn haalt die dag bij Lobith de hoogste stand, 16,63 meter boven NAP. De volgende dag begint het water weer te zakken.
Behalve hoogwater heeft het dorp weinig met de rivier zelf te maken. Er is geen haven en ook geen pontveer (meer).

Rond Ochten wordt op de oeverwallen traditioneel veel aan fruitteelt gedaan. Hoewel veel Ochtenaren tegenwoordig elders werken, kun je de fruitteelt nog beleven in het plaatselijke fruitpark.





Ochten ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten