vrijdag 7 oktober 2011

Noordscheschut

Noordscheschut is een hoogveenontginningsdorp met ongeveer 2000 inwoners in de gemeente Hoogeveen. Het dorp is ontstaan toen vanuit Hoogeveense Vaart in de 18e eeuw verder werd doorgetrokken naar het oosten, om de venen in zuidoost Drenthe te vervenen. Maar ook ten noorden en ten zuiden van de nieuwgegraven vaart lag veel winbaar veen. Ook daarin werden vaarten en wijken gegraven voor ontwatering en later afvoer van het veen. Een van die vaarten is de Noordsche Opgaande. Ter hoogte daarvan werd een sluis in de Verlengde Hoogeveense Vaart aangelegd om de waterstand te . Bij die sluis ontstond een dorp van kanaalgravers en turfstekers. Behalve de Noordsche Opgaande werd er ook een Zuideropgaande vaart gegraven, die nog steeds als vaart en straatnaam bestaat.

Turf wordt er al lang niet meer gegraven in Noordscheschut. Het dorp ligt onder de rook van Hoogeveen, waar veel industrie kwam, waar ook inwoners van Noordscheschut werk vonden.

Een aardig initiatief van de gemeente voor buurt- en dorpsverbetering zijn de smederijen in die gemeente. Dat zijn geen letterlijke smederijen. De smederij van Noordscheschut is een beweging, een groep mensen die jaarlijks plannen maakt voor de verbetering van de leefkwaliteit van het dorp. Voor de beste plannen wordt door de gemeente geld ter beschikking gesteld. Enkele eisen aan de plannen zijn, dat ze mede met inzet van de initiatiefnemers binnen een jaar moeten zijn gerealiseerd en moeten bijdragen aan het algemeen welbevinden in het dorp. De afgelopen jaren is er in Noorscheschut op die manier een speelplaats overdekt, een fietsenstalling bij de sportvelden verbeterd en een nieuwe ijsveegmachine voor de ijsclub gekocht.

De sluis in de Verlengde Hoogeveense Vaart in Noordscheschut. Op de voorgrond Huize Blokland, de  villa van de familie Rahder, die de vervening rond het dorp leidde. Het huis stamt uit 1861 en heeft vrij uitzicht op de zich naar het oosten voortzettende vaart.

Noordscheschut ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten