Borgharen is een dorp met 1850 inwoners net ten noorden van Maastricht. De naam haren verwijst naar een zandige rug in het landschap. De directe omgeving van Borgharen ligt lager liep onder natuurlijke omstandigheden regelmatig onder water. Maar ook sinds de aanleg van dijken hebben de inwoners van Borgharen nog regelmatig met het hoge water te kampen. In 1993 en 1995 moesten enkele honderden inwoners hun huis verlaten omdat een deel van het dorp onder water liep.
Sinds die overstromingen zijn er nieuwe dijken aangelegd en oude verhoogd. Bij het hoogwater in januari 2011 was de omgeving van Borgharen weer overstroomd en was het afgesloten van de buitenwereld, maar het dorp zelf hield droge voeten. In dit filmpje is te zien hoe het leger een dienstregeling onderhield tussen Borgharen en de buitenwereld.
Om de waterafvoer rond Maastricht beter te regelen is werden in de jaren ’80 al plannen gemaakt. Dit Grensmaasplan behelst grindwinning, beperking van wateroverlast en natuurontwikkeling. De grindwinning zou het geld om moeten leveren voor de andere doelen. Door de overstromingen in de jaren ’90 kwam het plan in een versnelling, maar door het geld dat ermee gemoeid is, zijn er ook grote tegenstrijdige belangen. Bij Borgharen houdt het grensmaasplan in dat de stroomgeul van de Maas wordt verbreed over een lengte van drie kilometer en dat de uiterwaarden worden verlaagd.
Verder kwam Borgharen vorig jaar in het nieuws de vondst van een massagraf met tenminste 69 paarden uit de 16e- of 17e eeuw, voor West-Europese begrippen uitzonderlijk veel. Waarschijnlijk stamt het graf uit de tijd van het beleg van Maastricht in 1632 door Frederik Hendrik.
Borgharen ligt hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten