Stavoren is de oudste stad met stadsrechten in Nederland (1058-1068). Het mag net meedoen met het thema van deze week, er wonen net geen 1000 mensen.
Stavoren was in de middeleeuwen een Hanzestad, en speelde een belangrijke rol in de graanhandel met de Oostzeelanden. Op deze geschiedenis is de sage van het Vrouwtje van Stavoren gebaseerd. De stad heeft aan haar een beeldje overgehouden. De schepen van Stavoren genoten vrijstelling van tol in de Sont, wat tijdvoordeel opleverde in de graanhandel. Stavoren speelde daardoor een belangrijke rol in de graanvoorziening van het in de veertiende eeuw snelgroeiende Amsterdam.
In de negentiende eeuw speelde Amsterdam opnieuw een belangrijke rol in de geschiedenis van Stavoren, toen de plaats in de jaren ’80 een spoorverbinding kreeg met Leeuwarden en tegelijkertijd een veerverbinding met Enkhuizen (dat via het spoor met Zaandam verbonden was). Zo ontstond een nieuwe verbinding tussen Leeuwarden en Amsterdam. Vanaf 1886 werden kon de veerdienst ook goederenwagons meenemen. Deze dienst eindigde in 1936 door de komst van de Afsluitdijk.
In de zomer van 2010 probeerde de Italiaanse machinist van een onderhoudstrein opnieuw het water te bereiken. De trein reed daarbij dwars door een watersportwinkel.
Stavoren ligt hier