dinsdag 5 oktober 2010

Het Witte Dorp

Het Witte Dorp in Eindhoven is tussen 1937 en 1939 gebouwd voor werknemers van Philips. Het is daarmee een van de laatste voorbeelden van een tuindorp. Van Philips is bekend dat het een “goede werkgever” was, zo waren (en zijn) er bijvoorbeeld studiebeurzen voor de kinderen van werknemers en sponsorde het bedrijf bekende voorzieningen zoals de Technische Universiteit en de Philips Sport Vereniging (PSV). Het Witte Dorp is echter gerealiseerd door P. van Grootel's Bouw-Exploitatie en Handelsmaatschappij.


Het witte dorp bestaat uit 265 woningen, ontworpen volgens de strakke kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid door architect Dudok. Behalve het zorgen voor goede woningen voor de Philipsarbeiders (er woonden vooral protestanten, van ten noorden van de grote rivieren, er wordt wel beweerd dat de straten daarom vernoemd zijn naar katholieke heiligen) was het Witte Dorp ook een werkgelegenheids- en beleggingsproject voor de genoemde handelsmaatschappij.


De variatie in huizen in het Witte Dorp is groot, maar ze hebben als overeenkomst allemaal een witgeschilderde bakstenen gevel en een asymmetrisch rood pannendak en een groene deur. de ramen op de begane grond hebben ijzeren kozijnen. De hoekhuizen wijken af van de huizen in de rij en hebben vaak een garage. Iets wat niet past bij de oorspronkelijke tuinstad gedachte. Het Witte Dorp is tegenwoordig een Rijksmonument.

Het Witte Dorp ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten