donderdag 7 oktober 2010

Het Blauwe Dorp

Het Blauwe Dorp is het tuindorp van Groningen. Uiterlijk voldoet het aan veel kenmerken van de tuinstadgedachte. Er is een ring van woningen, die onderling steeds van elkaar verschillen, de gevels verspringen, waardoor de opbouw speels en prettig is. Binnenin staan steeds blokken van vier huizen, die echter rug-aan-rug zijn gebouwd. Het zijn daardoor redelijk vierkante blokken, die in Groningen de boerderijtjes worden genoemd, zo zien ze er ook uit.
Het Blauwe Dorp werd in 1919-1920 gebouwd ten oosten van het Academisch Ziekenhuis, naar aanleiding van de woningnood die in de Eerste Wereldoorlog steeds nijpender was geworden. Het is de oudste buurt van de latere wijk Oosterpark. In tegenstelling tot de andere tuindorpen die deze week de revue passeren, is het Blauwe Dorp echter gebouwd op initiatief van de gemeente. De bedoeling was dat de huizen na 25 jaar zouden worden vervangen, omdat men toen al het inzicht had, dat de huizen na die tijd niet meer aan de eisen van de tijd zouden voldoen.
Vijfentwintig jaar later was de woningnood in Nederland en dus ook in Groningen echter hoger dan ooit tevoren. Echte plannen voor afbraak kwamen er pas in de jaren ’70. Uiteindelijk werden de woningen gerenoveerd. Rond de eeuwwisseling dreigde er opnieuw sloop. Na veel gedoe in de Groningse gemeenteraad is nu uiteindelijk besloten de woningen te verkopen en  te renoveren op voorwaarde dat de nieuwe eigenaren de gevels zouden renoveren in oorspronkelijke stijl. Binnen en aan de achterzijde mocht grondig worden gebouwd. Dat is gelukt, eind augustus 2010 waren 90 van 120 randwoningen verkocht en gerenoveerd.
Het Blauwe Dorp ligt hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten