maandag 4 oktober 2010

Het Lansink

Het Lansink in Hengelo is een mooi voorbeeld van een tuindorp in Nederland. De wijk is aangelegd op initiatief van C. T. Stork, die vond dat zijn arbeiders fatsoenlijk moesten kunnen wonen. Er was in Hengelo door de groeiende industrie in de zestiger jaren van negentiende eeuw een flink woningtekort. De ondernemer richtte daarom met twee andere industriëlen een bouwvereniging op.
Het terrein waar vroeger de boerderij Het Lansink had gestaan, werd pas gerealiseerd vanaf 1910 onder leiding van architect Karel Muller. Zoals generatiegenoten hield Muller bij zijn ontwerp rekening met het landschap, dat al aanwezig was. Op het centrale plein in de wijk werden bijvoorbeeld de oude eiken die er al stonden, gespaard. Aan het plein, genoemd naar de oude Stork, werd een hotel gebouwd voor buitenlandse gasten van het bedrijf (zie foto).
Volgens de gedachte van Howard, was het Lansink bedoeld voor uiteenlopende sociale klassen, die gemengd zouden wonen. Ongeveer de helft van de bewoners werkte bij Stork of een van de andere fabrieken, maar minderbedeelden en ambtenaren kregen mochten in het Lansink komen wonen. Het Lansink is tegenwoordig nog steeds een populaire woonwijk, vlak ten zuiden van station Hengelo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten