dinsdag 8 november 2011

Parc Patersven (Wernhoutsburg)

Tweehonderd jaar gelden werd de Napoleonsweg van Antewerpen naar Breda aangelegd, waarlangs enkele jaren later Van Gend en Loos een dilligencedienst begon. Na de Belgische opstand, bouwde vervoerder ter hoogte van Wernhoutsburg een grenskantoor met koetshuizen en stallen. Tot de aanleg van de snelweg Antwerpen Breda was dit een van de belangrijkste grensovergangen met Belgiƫ.
In 1882 ontstond er een seminarie, waarvan de paters in de jaren ’60 van de vorige eeuw een camping begonnen in de kloostertuin. Tien jaar later vertrokken de paters. Het klooster werd omgebouwd tot feestzaal en de camping werd omgebouwd tot bungalowpark. De 450 bungalows op het terrein worden tegenwoordig voor een belangrijk deel vast bewoond door zowel Nederlanders als Oost Europeanen. De gemeente Zundert wilde er zelfs een dorp van maken, ook al zijn er behalve de feestzaal geen voorzieningen.
Het plan om van Parc Patersven bij Wernhout een dorp te maken is vrijwel zeker van de baan. Het college van B en W van Zundert heeft deze week besloten om van de plek weer een recreatiepark te maken. Permanente bewoning of het verhuren van huisjes aan seizoensarbeiders uit Polen, Bulgarije en Roemeniƫ wordt na de tweede helft van 2014 verboden. Een uitzondering wordt gemaakt voor bewoners die al voor 31 oktober 2003 permanent op het park wonen. Zij vallen onder een wetsvoorstel dat nog in de Eerst Kamer in behandeling is.
De gemeente Zundert probeerde sinds 2004 om permanente bewoning op het park te legaliseren door van het park een zesde woonkern te maken. Het project kwam op lossen schroeven te staan toen in mei dit jaar Projectontwikkelaar VolkerWessels zich terug trok. Andere mogelijkheden werden onderzocht, maar leverden niets op.
De gemeenteraad buigt zich 15 december over het voorstel. Vanaf dat moment wordt ook weer in de gaten gehouden wie 's nachts op het park verblijft. Het zogenoemde nachtregister werd tijdens het legalisatieproject gedoogd.
Bron: Omroep Brabant


Parc Patersven ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten