maandag 7 november 2011

Farmsum

Farmsum is een dorp met ruim 2000 inwoners onder de rook van Delfzijl. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Delfzijl onder de rook ligt van Farmsum, want het grootste deel van het haven- en industriegebied van Delfzijl ligt in het dorpsgebied van Farmsum.
Het oude dorp ligt op een wierde (terp) en is daarmee veel ouder dan het dertiende eeuwse Delfzijl, dat even verderop ligt. Dat dorp ontstond toen er een sluis (zijl) werd gebouwd in het Damsterdiep (de Delf), de verbinding met de stad Groningen. Delfzijl werd later een vesting en heeft daardoor min of meer een stedelijk uiterlijk gekregen. Farmsum bleef een dorp.
Toch had Farmsum ook stedelijke functies. De rechtspraak in het oosten van Fivelingo (het noordoosten van de provincie Groningen) werd namelijk gedaan door de familie Ripperda. Zij bewoonden het Huis te Farmsum. Berechte lieden werden soms aan de geselpaal genageld, die nog steeds in Farmsum te bekijken is. De duur waarin men een dergelijke lijfstraf moest ondergaan, was meestal enkele uren. De schandpaal in Farmsum bleef in 1854 in gebruik.
Vannacht lag Farmsum letterlijk onder de rook van het Delfzijlse industriegebied en werd het dorp gegeseld door de brand in de natriumfabriek. Beelden van de brand kun je hier zien.

 
Farmsum ligt hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten