woensdag 2 november 2011

Marrum

Marrum is een dorp met ongeveer 1500 inwoners in het noorden van Friesland. Het dorp ligt op de grote kwelderwal, die ten zuiden van Leeuwarden begint en doorloopt tot de huidige Waddenzeekust. Ten noorden van Marrum liggen landaanwinningswerken aan de Waddenkust. Door aanslibbing is er een aantal keer een nieuwe strook land aan de noordzijde van de kwelderwal bedijkt.
De bedijkingen van de kwelder zijn nu gestopt, omdat de natuurwaarde van het Waddengebied hoger wordt geacht dan de landbouwkundige waarde, die een verdere bedijking zou opleveren. De huidige kwelder wordt trouwens wel door boeren gebruikt. Al gaat dat soms mis.
Vijf jaar geleden werden bijvoorbeeld ongeveer 200 paarden die weidden op de kwelder ingesloten door extreem hoog water. Na enkele mislukte pogingen lukte het enkele meisjes op een paard, om de ingesloten paarden door het water naar de “vaste wal” te loodsen. Een mooi dramatisch filmpje van de redding onder begeleiding van muziek van Vangelis vind je hier.
Marrum is vandaag dorp van de dag, omdat er een monument is onthuld dat aan die redding herinnert. Het monument is gemaakt door Machiel Braaksma, een plaatselijke kunstenaar.

 
Marrum ligt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten