dinsdag 31 mei 2011

Hendrik Ido Ambacht

Vroeger waren er nog langere plaatsnamen dan tegenwoordig. In de negentiende eeuw zijn er mensen geboren in Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht. Oostendam en Schildmanskinderen zijn inmiddels uit de naam verdwenen. Hendrik-Ido-Ambacht is een zelfstandige gemeente aan de Noord. Terwijl de omliggende dorpen als Ridderkerk, Hardinxveld Giessendam en Papendrecht bekend werden door hun scheepsbouw, is Hendrik-Ido-Ambacht de plek plek geweest waar schepen werden gesloopt.

Hendrik-Ido-Ambacht ligt hier

maandag 30 mei 2011

Gasselterboerveenschemond

Gasselterboerveenschemond  is de langste enkelvoudige plaatsnaam van Nederland. De gemeente Aa en Hunze, waar dit dorpje onder valt is sowieso veel geld kwijt aan de belettering van plaatsnaamborden. Andere lange namen in dezelfde gemeente zijn Gasselternijveenschemond, waaronder ook nog de buurtschappen Gasselternijveenschemond Eerste Dwarsdiep en Gasselternijveenschemond Tweede Dwarsdiep vallen.  Tussen 1907 en 1947 had Gasselternijveenschemond Tweede Dwarsdiep een station aan de spoorlijn van Assen naar Stadskanaal, ongetwijfeld de langste stationsnaam van Nederland ooit.
De Drentse Monden zijn kanalen die dienden ter ontwatering van het Drents Groningse veengebied. De natuurlijke afwatering van het gebied liep via de Hunze, op Drents grondgebied. De grens tussen de beide provincies werd in 1615 op verzoek van de Staten van beide provincies uitgezet door Johan de la Haye namens Drenthe en Johan Sems namens Groningen. Het vaststellen van die grens van de grens was nodig omdat men in die jaren het veen begon af te graven. Daarvoor was het veengebied min of meer waardeloos en was het bepalen van een exacte grens nooit de moeite geweest. Na het afpalen van de grens groeven de Groningers in de daaropvolgende eeuwen het Stadskanaal. De Drentse Monden werden haaks op het Stadskanaal gegraven en waterden daarop af. Langs de monden ontstonden dorpen met een typische lintbebouwing.

 

Gasselterboerveenschemond   ligt hier

zaterdag 28 mei 2011

Dorpen met een lange naam

De langste plaatsnaam ter wereld is Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Deze stad is beter bekend als de Thaise hoofdstad Bangkok.
De bekendste lange naam in Nederland is waarschijnlijk die van het Welshe dorp Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Vrij vertaald in het Nederlands heet het dorp Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot. De bewoners van het dorp hebben de naam zo bedacht, omdat ze de langste stationsnaam van Europa wilden hebben. Dat is dus gelukt. Daarvoor heette het dorp Llanfair Pwllgwyngyll, Mariaparochie dus. Daarvan hebben we er in Nederland ook een. Dat was al eens het dorp van de dag op 24 december 2010 en ligt volgens grappenmakers bij de langste plaatsnaam van Nederland: Almelooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.
Deze week vijf andere lange namen in Nederland.