donderdag 30 september 2010

Dorp van de maand september: Rheden

Net als het KNMI kom ik met de maandextremen op laatste dag van de maand met extremen. Als iedereen nu toch nog naar Quatrebras gaat kijken (minst populair) kan dat natuurlijk nog veranderen, maar Rheden had deze maand de meeste pageviews.

Volgende week richt ik mijn blik zeewaarts.

Quatrebras

Quatrebras betekent vier armen en is in Frankrijk een veel voorkomende naam voor plaatsen bij een kruispunt. Het Friese Quatrebras ligt op de kruising van de oude rijksweg Leeuwarden-Groningen met de weg van Burgum naar Dokkum. Het gehucht is vooral bekend vanwege de grote discotheek Club Q.

Quatrebras ligt hier

woensdag 29 september 2010

Bocholtz

Bocholtz betekent zoveel als Beukenbos. Het dorp met ongeveer 5500 inwoners ligt aan de spoorlijn tussen Aken en Maastricht. Omdat die lijn de eerste grensoverschrijdende spoorweg van Nederland was, was het in 1853 gebouwde station Bocholtz het eerste grensstation. Alleen: de dorpsbewoners wilden geen station. Het duurde daarom tot 1890 voor het station werd geopend. Tegenwoordig heeft Bocholtz een halte aan de museumlijn, wat westelijker gelegen dan het uiteindijk in 1944 gesloten station.

Bocholtz ligt hier

dinsdag 28 september 2010

Retranchement

Retranchement is Frans voor verschansing. Je vind in dit dorp precies wat je op grond daarvan kunt verwachten. Een vesting, in eerste instantie aangelegd door prins Maurits tussen 1604 en 1643. Er wonen 400 mensen, het dorp is een van de meest westelijk gelegen plaatsen in Zeeuws Vlaanderen.

Retranchement ligt hier

maandag 27 september 2010

Babberich

Babberich is een dorp met ongeveer 2000 inwoners. Het ligt in de Liemers, niet ver van de Duitse grens tussen de A12 en de Rijn.

De naam van het dorp is vooral bekend van de voetbalclub SV Babberich, van 1988 tot 2010 aaneengesloten spelend in de zondag hoofdklasse C. In 1997 won de club de landelijke KNVB amateurbeker in de Kuip.

Babberich ligt hier

zondag 26 september 2010

Dorpen met een buitenlandse naam

De eerste week leverde leuke reacties op. Onder de volgers zijn drie Martijnen. Zij kunnen hun thema in de tweede week van november verwachten natuurlijk. Verder heb ik een aantal verzoeknummers gehad, ook die komen vast een keer aan bod.

Het thema van de komende week is dorpen met een buitenlands klinkende naam.

zaterdag 25 september 2010

Wirdum (Ostfriesland)

Het derde Wirdum ligt in Ostfriesland, in het Landkreis Aurich ten noorden van Emden. Het dorp heeft ongeveer 1000 inwoners en de enige nog werkende dubbele zuigerpompmolen in Duitsland. Enig onderzoek naar zuigerpompen levert op, dat de kennis daarover in Duitsland veel wijder verbreid is dan in Nederland. De Duitse Wikipedia is voorzien van veel technische tekeningen en uitleg. Sehr pünktlich!

Wirdum ligt hier

vrijdag 24 september 2010

Wirdum (Groningen)

Wirdum in Groningen is net als het Friese Wirdum een terpdorp, niet ver van Appingedam.

Vlakbij Wirdum ligt de Wirdumerdraai, een brug over het Damsterdiep en een gelijknamig gehucht. Hier is de roman "De nieuwe man" van Thomas Rosenboom gesitueerd. Het boek gaat over de scheepsbouw in het begin van de twintigste eeuw. De nieuwe eigenaar van de werf moet met zijn tijd mee en neemt een opdracht van een schimmige Duitse opdrachtgever aan, om een veel zwaarder stalen schip te bouwen dan ooit op de werf is gedaan. De innovatie is niet helemaal goed doordacht.... Mooi boek, maar je wordt er niet heel blij van.

Wirdum ligt hier

donderdag 23 september 2010

Wirdum (Friesland)

Wirdum is het dorp van mijn jeugd. Er zijn er drie. Behalve in Friesland zijn er ook Wirdums in Groningen en Ostfriesland. Daarover morgen meer.

Wirdum [Fr: Wurdum] in Friesland heeft 1250 inwoners. De bewoners van het dorp worden "Tuorkefretters" (Torentjevreters) omdat ze een van de twee torens van de kerk in 1688 afbraken en verkochten. Er was geldgebrek om de kerk op te knappen. Op deze manier kon de rest van het gebouw worden gerestaureerd.

Wirdum ligt hier. (eigenlijk is dit een link naar Swichum, omdat Wirdum zelf in GoogleMaps geen link heeft)

woensdag 22 september 2010

Dorp (Hekendorp)

Is het aantal inwoners een criterium voor het bepalen of een plaats een dorp is? Wikipedia geeft een aantal mooie criteria voor het afbakenen van het begrip dorp. Ik zal het in dit blog ruim interpreteren.

Het dorp is een woongemeenschap voor gehandicapten bij Arnhem, dat werd opgericht met geld van de eerste marathon televisieuitzending in Nederland in 1962.

Het dorp in het lied van Wim Sonneveld met die titel is volgens Wikipedia Hekendorp. Ik geloof er niets van. "Een zandweg tussen koren door" past niet in het beeld van de laagveen ontginningen langs de Hollandse IJssel tussen Oudewater en Gouda. Hekendorp ligt hier.

dinsdag 21 september 2010

Middel

Het middel om het doel te bereiken is het publiceren op dit blog. Er zal na deze eerste week steeds een thema voor de gekozen dorpen zijn. Dat kan iets te maken hebben met de naam, de functie of de ligging van het dorp.

Middel is een dorp in de gemeente Olst-Wijhe. Of mag je een gemeenschap met 215 inwoners, een carnaval, een kermis en een paasvuur geen dorp noemen?

Middel ligt hier

maandag 20 september 2010

Rheden

De reden van het aanmaken van dit weblog is dat ik de mogelijkheden van sociale media verder wil verkennen.

Rheden is een dorp aan de IJssel in Gelderland. Het dorp heeft ook z'n naam gegeven aan de gemeente Rheden, waarvan het gemeentehuis trouwens in het buurdorp De Steeg staat. Rheden is in het nieuws door het treinverkeer dat sterk toeneemt, omdat de treinen van de Betuwelijn die in Twente de grens overgaan door het dorp rijden.

Rheden ligt hier

zondag 19 september 2010

Doel

Dit blog heeft geen hemelbestormend doel, anders dan aan te tonen dat topografie ook leuk kan zijn. Doel was ooit een dorp aan de Nederlands-Belgische grens bij Antwerpen. Door de uitbreiding van de haven is het verdwenen, het hield in 2009 op officieel te bestaan. De kerncentrale in de buurt draag nog wel de naam van het dorp. Hier ligt Doel